Tortilla de patatas - egyszerű és finom
Hallottam már olyan megfogalmazást spanyoltól miszerint a tortilla a spanyol konyha gyöngyszeme. De ne gondoljunk valami engetrengető étekre, mert az elkészítéséhez csupán krumplira, hagymára, sóra, tojásra és egy kis olivaolajra van szükségünk.
Valószinüleg az egyszerű összetevők miatt is mondják a spanyolok, hogy a tortilla sok esetben megmenthet minket, például ha váratlanul vendégek esnek be hozzánk, könnyen összedobhatunk egy tortillat, mert krumpli és tojás talán mindig van otthon. :) Na akkor lássuk, hogy hogyan is készül ez a spanyol remekmű:
Hozzávalók 6 személyre: 1 kg krumpli, 9 tojás, 1 db hagyma, oliva olaj és só izlés szerint
Elkészítés: Bő olajban süssük közel arany színűre a vékony szeletekre vágott burgonyát. (Ne süssük túl nagy lángon, mert nem kell ropogósra sütni a krumplit!) Ha ez megvolna, akkor szedjük ki az olajból és adjuk hozzá a felvert tojásokhoz, ízlés szerint sózzuk meg. Tegyünk egy serpenyőbe egy kis olajat, pirítsuk mg az apróra vágott hagymát, majd öntsük bele az egész masszát. Vigyázzunk, hogy ne ragadjon le a tortilla alja, rázogassuk meg időnként a serpenyőt.
A tortillát könnyen megfordíthatjuk egy lapostányér segítségével és így a másik oldala is átsül rendesen. Egy fogpiszkálót beleszúrva ellenőrizhetjük, hogy átsült-e belül vagy még híg a belseje. Amint elkészült óvatosan csúsztassuk ki egy tányérra és ha egy picit kihűlt neki is láthatunk! Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat!
Hűtsd le magad egy mojito-val!
Kubában tudják mi a jó... az egyik legkedveltebb koktél - a Mojito- is Fidel Castro földjéről származik. Mint az köztudott arrafelé nem vetik meg a helyi cukornádból nyert rumot, úgyhogy nem véletlen, hogy ennek a koktélnak is ez a nedű az alapja.
Ebben a melegben otthon is igen jól esik egy ilyen hűsítő koktél, amit nem is olyan nehéz összehozni "házilag" sem. Lényeg, hogy legyen otthon egy kis fehér rum, friss mentalevél, cukorszirup (vagy esetleg cukor), lime (zöldcitrom), szóda, na és persze egy rakat jég! Ha mindezek megvannak, akkor nincs más dolgod, mint egy longdrinkes pohárba tenni a feldarabolt lime-ot, a friss mentaleveleket és cukorszirupot/cukrot (amit a jobb ízhatás végett érdemes egy kicsit úgymond összenyomkodni), ezután jöhet a rum, jég és végül felöntjük egy kis szódával vagy ásványvízzel és jól összekeverjük!
Eljött a sangría ideje!
Bár nálunk még csak most köszönt be a nyár, a spanyolok illetve a spanyol tengerpartra látogatók már javában szürcsölik a sangría-t, ami nem más, mint egy könnyű bólé vörösborból vagy pezsgőből különféle gyümölcsökkel ízesítve. Íme egy recept ha már nem bírod kivárni a nyaralást vagy ha csak szeretnél valakit meglepni egy kis finom spanyol itókával ezeken a meleg napokon.
Hozzávalók: 1 üveg vörösbor, alma, barack, citrom, narancs/mandarin feldarabolva, némi cukor, citromlé,fahéjrúd, brandy (ízlés szerint), szénsavas ásványvíz, jégkocka
Elkészítés: A feldarabolt gyümölcsöket önstd le a likőrrel és a vörösborral, add hozzá némi cukrot, citromlevet és a fahéjrudakat, keverd jól össze, majd tedd a hűtőbe legalább egy órára, hogy jól összeérjenek az ízek. Ha jól lehűlt, vedd ki a fahéjrudakat és önstd fel az egészet egy kis szénsavas ásványvízzel, ami még frissítőbbé teszi az italt és ne felejtsd el a jégkockákat sem! Egészségetekre!
Gazpacho - hűsítő leves a kánikula idejére
A nyár közeledtével egy eredeti andalúz finomságot szeretnénk nektek ajánlani, amit nagy előszeretettel fogyasztanak a forró nyári napokon spanyolhonban. A név -gazpacho- tulajdonképpen egy friss, hideg paradicsom- vagy inkább zöldéslevest levest takar, ami a mi paradicsomlevesünknél nehezebb és kizárólag hidegen fogyasztandó. Ha esetleg van kedvetek otthon belevágni a gazpacho elkészítésébe, akkor íme egy recept, hogy valójában hogy is készül ez a spanyol specialitás.
Ha jobbnak látjátok inkább megkóstolni egy chef által készített verziót, a mediterrán ételeket kínáló vendéglátók étlapján biztos megtaláljátok, na és persze a spanyol éttermek, bárok kínálatából sem hiányozhat még Budapesten sem. Jó étvágyat!
Hozzávalók 6 személy részére:
2 kg érett paradicsom 2 zöldpaprika 2 kisebb hagyma 3 gerezd fokhagyma kenyérbél/zsemle 1 kígyóuborka olivaolaj borecet só víz (ha esetleg túl sűrűnek találjátok)
Ha megvannak a hozzávalók, legelőször áztassuk be egy kis vízbe a kenyérbelet/zsemlét. Ha ezzel megvolnánk, neki is láthatunk a megmosott zöldségek meghámozásához és felaprításához (ne túl nagy darabokra vágjuk, mert a turmixgép így könnyebben elbír majd velük). Közben a kenyér is megszívta magát, úgyhogy már össze is turmixolhatjuk a felaprított zöldségekkel, az olivaolajjal és a borecettel és némi kis sóval. Ha túl sűrűnek tűnne, önthetünk hozzá egy kis vizet is. Ezután legalább egy órára tegyük hűtőbe, hogy jól lehűljön és összeérjenek az ízek. Aki esetleg fogyózik, a kenyeret elhagyhatja és akkor Norbi sem fog haragudni rá, mert alacsony a kalóriatartalma és tele van vitaminnal. Jó étvágyat!
|